Formidling og fortelling
Barnas lørdag: vi dyrker mikrogrønt!
Lær å dyrke din egen, levende mat!
Mikrogrønt er babyplanter, og en slags mellomting mellom spirer og urter. Når de første bladene er utviklet, kan de klippes over ved roten og brukes på brødskiva eller i matlaging. Det er gøy, utrolig næringsrikt og smakfullt!
Fakta om mikrogrønt:
- Mikrogrønt er unge grønnsaker som høstes ca 1-2 uker etter spiring og kalles levende mat.
- Mikrogrønt kan dyrkes fra de fleste grønnsaker vi allerede kjenner, for eksempel erter, ruccola, brokkoli, selleri og reddiker.
- Mikrogrønt vokser til supermat på vekstmatter, kun med tilgang på vann og lys.
- Mikrogrønt inneholder opp til 40 ganger mer næringsstoffer enn deres fullvoksne kolleger.
Skolehageveileder for Oslo kommunale skolehager, Peter Tindberg, kommer hit for å lære dere om dyrking av babyplanter. Ta med deg noe å dyrke i (f.eks. tupperware, melkekartonger, druebeger osv.), og få med deg mikrogrønt hjem! Det er best å spise dem rå, for mikrogrønt mister næringsstoffene når de varmebehandles. Oppbevar dem i kjøleskapet for god holdbarhet og skyll dem i kaldt vann. Om noen uker kan du spise mikrogrønt på brødskiva til frokost, ha det på matpakka eller bruke det som tilbehør til middagen!