Oslo kulturnatt: Genial Roald Dahl spesial!

Fredag 16. september
00:00
Gratis

Kulturnatt Roald Dahl genial 2016

Velkommen til en storslått markering av Roald Dahls 100-årsjubileum! På årets Kulturnatt feirer vi at det er 100 år siden Roald Dahl ble født, med program både for barn og voksne. Se fullt program, klikk på linken: Roald Dahl program på Deichmanske Hovedbibliotek

 

Programoversikt - Oslo Kulturnatt på Hovedbiblioteket: 

kl. 17 - 18:

Kulturnattshow med Umpa Lumpa dans og høytlesing av Atle Antonsen 

Roald Dahl-inspirert danseshow. Kom og se en skikkelig heksedans! Klarer den unge heksen å trylle fram ballerinaer? Har du sett den siste filmen om Charlie og sjokoladefabrikken? Da har du sikkert sett de stilige Umpa Lumpa-dansene! Bli med å danse umpa-lumpa-dans!

Danseshow med Danyosha sports- og kulturforening.

Atle Antonsen Kulturnatta 2016

Høytlesning med Atle Antonsen 

Når danseshowet er ferdig, blir det høytlesning av Roald Dahls Bittesmåene.  Den spennende og fantastiske historien om Billy som møter noen som er mye mindre enn seg selv, ja så små at de bruker fugler som fly, blir lest av Atle Antonsen.

Sted: Foredragssalen

Kulturnattshowet passer for barn fra 6 år.

--------------------------------------------------------------------------------

Kl. 18:

Lag sjokoladepålegg med Trym

Trym Kokk

Vi har gleden av å invitere deg til workshop med kokken Trym Sibeko!  På en halv time lærer du å lage ditt eget sjokoladepålegg, helt fra bunnen av.  Ta på deg forkleet og bli med!

Trym Johnsen Sibeko er Norges yngste kokebokforfatter. Han ga ut kokebok da han var 10 år: «Kokken Trym». Han bor i Oslo og går nå i 8. klasse.  Trym har lagd mat siden han var 3 år. Å lage mat er ikke vanskelig, og det du lager selv blir alltid bedre enn det du kjøper ferdig eller på pose. Det er bedre å gjøre feil enn å ikke prøve å lage mat i det hele tatt er Trym sin filosofi.


To grupper: kl. 18 og kl. 19.  Påmelding og begrenset antall plasser. Kurset er fullbooket.

Sted: Møt opp i Vestibylen

Passer best for barn i alderen 6-12 år.

Sjokoladepålegget inneholder nøtter og laktose.

--------------------------------------------------------------------------------

Kl. 18 - 19: 

Lansering av boka Vemmelege vers

Roald Dahl Vemmelege vers     Grethe Fatima Syed

I forbindelse med Roald Dahls 100-års jubileum, utgir SolumBokvennen en nynorsk gjendiktning av Revolting Rhymes – Dahls absurde gjenfortelling av klassiske eventyr som Rødhette, Askepott, Gullhår, De tre små grisene og Jack og Bønnestengelen.

Diktsamlingen for barn og unge er gjendiktet på rim av Bergen-forfatter, Grethe Fatima Syéd, som i samarbeid med sine barn innrømmer å ha tatt seg store friheter i arbeidet med oversettelsen. Både innhold og form er modernisert i forhold til dagens samfunn, men i tråd med Dahls frekke nesevishet: I Vemmelege vers er for eks. Gullhår fremstilt som et lite monster, prinser og prinsesser snakker kebab-norsk, og faren til Snøhvit driver med nettdating.

Kom og hør Grethe Fatima Syéd lese fra Vemmelege vers – kanskje Roald Dahls mest komiske og parodiske utgivelse.

Grethe Fatima Syéd har en doktorgrad i nordisk litteratur og har arbeidet ved Universitetet i Bergen, som foredragsholder og som skjønnlitterær oversetter. Syéd ga i 2015 ut boken Olav Duun: Kunsten, døden og kjærlighetens dikter, og er nå aktuell med en gjendiktning av Roald Dahls Vemmelege vers.

Sted: Barneavdelingen

--------------------------------------------------------------------------------

Kl. 18.00 – 20.00:

Høytlesning og filmvisning  av "Vertinnen" og "Mrs. Bixby og Oberstens minkpels"

Kristine Utne Stiberg

Roald Dahl blir ofte husket som barnebokforfatteren Roald Dahl, men det er også mange som setter hans noveller for det voksne publikummet høyt. Dahl begynte sin karriere med å skrive mørke og makabre fortellinger for voksne, og kanskje er dette noe av det som er med på å gjøre hans senere barnebøker så særpregede. Mange av disse novellene er senere blitt filmatisert, både i Storbritannia og Norge.

På Kulturnatta har vi invitert skuespillerstudent Kristine Utne Stiberg til å komme og lese novellene «Vertinnen» og «Mrs. Bixby og oberstens minkpels» høyt for oss. Etterpå viser vi filmatiseringer av de samme novellene, fra NRKs rikholdige arkiv. «Vertinnen» ble opprinnelig vist som en episode av tv-serien Et lite grøss? i 1973, og «Fru Biksby og skinnkåpen» er en novellefilm produsert av NRK i 1974, med blant andre Wenche Foss i rollen som Fru Biksby.  

Sted: Rød sone/Kinoteket

-------------------------------------------------------------------------------

Kl. 19.00 - 20.00:

Noman Mubashir  Sverre Sætre

Noman Mubashir og Sverre Sætre - en samtale om sjokolade!

Alle liker vel sjokolade? Men hvor mye vet du egentlig om sjokolade? Er du nysgjerrige på å få vite mer om sjokolade? Kom og hør Sverre Sætre og Noman Mubashirs samtale om sjokolade. Kanskje du også kan få spørre om noe du lurer på, ja, om sjokolade altså.  

Noman Mubashir er kjent som programleder for NRK. Han begynte som reporter for Migrapolis, og har siden vært både nyhetsanker og programleder for matprogrammet Yum Yum. Mubashir har også gitt ut flere bøker, blant annet kokeboka Yum Yum med Noman. 
Sverre Sætre er konditor og kokk. Han har utgitt en rekke kokebøker om sjokolade og søte kaker, og vant i 2010 prisen for beste norske kokebok med Den store kakeboka.

Sted: Foredragssalen

--------------------------------------------------------------------------------

KL. 19.30 -21.30:

Annes magiske medisin!

Annes magiske medisin Foto: Lars Petter Pettersen

Anne Maurseth er vanligvis barsjef på Pigalle, men denne kvelden har hun lovet å ta med heksegryta og koke opp to magiske brygg for oss. Georgs magiske medisin kunne få kyllinger til å få nakker som sjiraffer og slemme bestmødre til å bli store som hus, tør du ta sjansen på Annes magiske medisin?

Kom innom utendørsbaren for en boblende og fargerik forfriskning før filmvisningen starter! All medisin er alkoholfri. Husk å få drikkebong!

Sted: Ute - på baksiden av bygget ut mot Akersgata.

--------------------------------------------------------------------------------

Kl. 20.00 - 21.30:

Utekino: “Den Fantastiske Mikkel Rev” (2009)

1t 27min  -  Regi: Wes Anderson  -  Aldersgrense: 7 år  -  Norsk tale

Den fantastiske mikkel rev utekino

Herr og Fru Rev lever et idyllisk liv med sønnen Ask og den unge nevøen Krisoffersen. Etter tolv år i denne rolige tilværelsen begynner Herr Rev å kjenne på sine dyriske instinkter, og det tar ikke lang tid før han er tilbake i gamle vaner med å stjele mat på nabogårdene. Ved å gjøre dette setter han ikke bare seg og sin familie i fare, men også alle de andre dyrene i området.

Den amerikanske kult-regissøren Wes Andersson overrasket alle da han lagde denne animerte dukkefilmen. Selv om “Den fantastiske Mikkel Rev” er basert på Roald Dahls klassiske fortelling, er Andersons unike øye for detaljer og estetiske sans like tydelig som i hans ordinære spillefilmer. Dette er en film med vittige referanser for de voksne og fart og spenning for de små.

I den norske versjonen hører vi blant andre Mads Ousdal, Birgitte Victoria Svendsen, Aksel Hennie, Per Christian Ellefsen, Jan Gunnar Røise og Nils Ole Oftebro.

Sted: Ute - på baksiden av bygget ut mot Akersgata. Husk å kle deg godt!

--------------------------------------------------------------------------------

Kl. 21.30 - 23.00:

Utekino: “Heksene” (1990)

1t 28min  -  Regi: Nicholas Roeg  -  Aldersgrense: 11 år  -  NB! Tekstet på engelsk

HEKSENE utekino

I en norsk kystby forsvinner en liten pike, og det er bare bestemoren til Luke som forstår hva som har skjedd. Det er de forferdelige heksene som har vært på ferde. Hekser hater barn og gjør alt for å drepe dem. Bestemoren til Luke vet alt om hekser, og hun aner en heksesammensvergelse. Her gjelder det for Luke å klekke ut en plan som kan hindre at heksenes vanvittige og skremmende plan blir satt ut i livet.

Nicholas Roegs filmatisering av Roald Dahls Heksene skremte vettet av barn i alle aldre da den gikk på norske kinoer i 1990. Roeg har også gjort uutslettelig inntrykk på sitt voksne publikum med foruroligende filmer som “Don’t Look Now” (1973) med Donald Sutherland og “The Man Who Fell To Earth” (1976) med David Bowie. 

Som man skjønner av visningstidspunktet er kanskje ikke “Heksene” ment for de aller yngste Roald Dahl-entusiastene.

Sted: Ute - på baksiden av bygget ut mot Akersgata. Husk å kle deg godt!