Oslo Comics Expo 2014 på Serieteket og Schous plass

Fredag 13. juni
00:00
Gratis

13. og 14. juni inviterer vi til den åttende utgaven av Oslo Comics Expo.

Oslo Comics Expo 2014

Se nettsidene www.ocx.no for mer info om gjester og program.

Følg gjerne Oslo Comics Expo på Facebook.

Amerikanske Peter Bagge er en tegneserieskaper med en lang og interessant produksjon bak seg. Best kjent er han naturligvis for Hate, den generasjonsdefinerende serien om den evige slackeren Buddy Bradley, som den dag i dag har en helt spesiell status i Oslos rock- og tegneseriemiljø. I de senere år har Bagge også utgitt en rekke kritikerroste miniserier og tegneserieromaner, som Reset og Other Lives, og fjorårets Woman Rebel: The Margaret Sanger Story ble av flere kritikere trukket frem som en av hans fremste utgivelser noensinne.

Pat Mills karriere kan leses som et evolusjonskart over britiske tegneserier fra 1970-tallet og frem til i dag. I 1977 skapte Mills den ukentlige tegneserieantologien 2000 AD, som gjennom fire tiår har vært den viktigste institusjonen og talentfabrikken innen britiske tegneserier. For 2000 AD skapte han serier som ABC Warriors og Nemesis the Warlock, og han var også sentral i utviklingen av Judge Dredd. Mills best kjente arbeid er formodentlig serien om den keltiske barbaren Sláine, hvis eventyr han har skildret sammen med en rekke forskjellige tegnere, men han står også bak den amerikanske superheltsatiren Marshal Law og Shako, som forteller historien om “The Only Bear on the CIA Death List!”.

Fra Belgia kommer Brecht Vandenbroucke og Brecht Evens, som begge har markert seg med håndmalte tegneserier. Vandenbrouckes underfundige og skarpe samtidskunstsatire White Cube kom nylig ut på norsk fra No Comprendo Press, og Evens’ akvarellarbeider The Wrong Place og The Making of har fått både europeiske og amerikanske kritikere til å hente frem superlativene.

Årets gjestende forlag er svenske Galago, som helt siden 80-tallet har vært den viktigste drivkraften bak utviklingen av kunstnerisk ambisiøse tegneserier hos vår nabo i øst. Ikke minst er Galago en av årsakene til at svenske tegneserier i dag har svært sterke bånd til den feministiske bevegelsen. Under OCX i år vil Galago være representert ved serieskaper og redaktør Mats Jonsson, samt serieskaperne Joanna Hellgren, Nanna Johansson og David Liljemark.

 

Fra Tyskland kommer Sascha Hommer og Olivia Wieveg, og fra Storbritannia kommer Hugh Frost og Leon Sadler for å presentere årets hittil mest omtalte tegneserieantologi Mould Map 3.

Norge er representert ved Anna Fiske, Ida Neverdahl, Håvard S. Johansen, Lene Ask, Frøydis Sollid Simonsen og Espen Titland. De tre siste er på plass for å presentere Smuss - en splitter ny antologi bestående av tegneserier om sex og tilstøtende temaer. OCX får også besøk fra det vi tror kommer til å bli ny norsk tegneseriesuksess, nemlig gutta bak Krüger og Krogh som kommer med album til høsten; Endre Skandfer, Bjarte Agdestein og Ronald Kabíček.

 

Årets nysatsing er Bestillingsverket. OCX har fått en tegner til å lage et bestillingsverk som skal presenteres i årets programkatalog. Førstemann ut i det vi håper vil bli en lang og stolt tradisjon er ingen ringere enn Tor Lier - bedre kjent som Waldemar Hepstein. Sammen med Christopher Nielsen, Lars Fiske, Steffen Kverneland og Knut Nærum utgjorde Hepstein på 90-tallet kjernen i No Comprendos viktige antologi Fidus, og han var også en av Dongery-kollektivets store inspirasjonskilder. I de senere år har vi sett altfor få serier fra hans hånd, og det er dette OCX nå har fått muligheten til å gjøre noe med.

*

Oslo Comics Expo finner sted i og utenfor Serieteket på Schous plass, og som vanlig blir det sceneintervjuer, utstillinger, åpen bar, markedsplass med salg og signeringer. Lørdag kveld er det som alltid duket for den store OCX-festen, denne gangen på Popsenteret et steinkast unna biblioteket.


Vi ønsker vel møtt til det vi håper og tror kommer til å bli den beste utgaven av Oslo Comics Expo noensinne!