Åpning av Oslo frøbibliotek

Onsdag 2. mars
17:00
Gratis

Velkommen til lanseringen av Norges første frøbibliotek!

Frøbiblioteket er et prosjekt i regi av Omstilling Sagene og Deichmanske bibliotek, Torshov filial. Det er en del av Spiselige Sagene-prosjektet, som får støtte fra Bydel Sagene og Sparebankstiftelsen DNB. Andre støttespillere er Nabolagshager, Growlab Oslo, Solhatt økologisk hagebruk og Parkens Grøde. Frøbiblioteket er inspirert av liknende prosjekter i USA, hvor det finnes flere hundre frøbiblioteker.

Hvordan fungerer frøbiblioteket?
Oslo frøbibliotek er et tilbud for urbane hobbygartnere, enten man har en potte på balkongen, en dyrkingskasse, parsell eller hage. Ordningen fungerer slik at du låner frø fra frøbiblioteket på våren. Du sjekker ut frø i skranken på biblioteket, og registrerer deg. Du forsøker deretter å høste frø fra plantene du dyrker, og leverer de tilbake til biblioteket slik at andre kan låne de året etter. Ordningen er basert på tillit.

Du kan også å levere frø som du ønsker å donere til frøbiblioteket allerede nå. Disse vil bli lagt i en egen seksjon, fordi frøbiblioteket ikke kan garantere for kvaliteten på disse.

Hvorfor er frøbiblioteket et viktig tilbud?
Oslo frøbibliotek ønsker å bidra til at flere får kunnskap om hvordan man høster frø. Dette er viktig for å ta vare på og benytte oss av de ressursene vi har rundt oss, og for å sikre at denne viktige kunnskapen ikke forsvinner. Frøene vil også gradvis tilpasse seg vårt lokalklima og premisser i Oslo.

Hva slags frø kan du låne?
Frøbiblioteket tilbyr nå i begynnelsen sorter som er enkle å høste gode frø fra. Det har 15 frøsorter i år. Når kunnskapen i befolkningen øker om hvordan produsere gode frø, kan antall arter utvides.

Frøbiblioteket har i 2016 følgende frøsorter:

- Sukkerert (Ambrosia)
- Buskbønner (Marona)
- Bondebønne (Hangdown)
- Salat (Ekeblad red salad bowl)
- Salat (ekeblad grønn till)
- Salat (Batavia Maravilla)
- Rucola (Ruca)
- Tomat (Norderås busk)
- Pastinakk (Haldblange Weisse)
- Kruspersille (Mooskrause)
- Ringblomst (Calendula officinalis)
- Kornblomst (Centaurea cyanus)
- Pyntekorg (Cosmos bipinnatus)
- Duftende Blomsterert (Lathyrus odoratus)
- Blomkarse (klatrende) (Tropaeolum majus)