BOKANBEFALINGER FOR UNGDOM

Abonner på BOKANBEFALINGER FOR UNGDOM nyhetsstrøm
RSS Feed fra bokanbefalinger.deichman.no
Oppdatert: 1 time 56 min siden

Jaybird av Jaakko Ahonen, Lauri Ahonen

Fredag 6. oktober

Jaybird er en skremmende og dyster tegneserie om en fugl med samme navn som bor i et hus alene sammen med sin mor, som er sengeliggende. Dører og vinduer er spikret igjen, og det er nesten ikke lys i huset. De vil være alene, fordi utenfor er det skummelt.

 

Tegneserien er mørk, men svært livaktig. Det er store portretter på veggene som viser familiens forfedre, og det er støvete i både kriker og kroker. Her lever også en edderkopp, som følger med på Jaybird.

 

En dag får Jaybird øye på et par øyne utenfor, og selv om han vet at han egentlig ikke burde, åpner han døren. Det som skjer videre, skal ikke avsløres, men vi aner at det vil skje tragiske ting.

 

Det er lite tekst i tegneserien. Språket i boblene er knapt, men forståelig. Det er også mye underliggende frykt; frykt for det ukjente, og for virkeligheten utenfor. I bildene avsløres det dessuten mer enn det som sies mellom mor og sønn. Det kan også leses mye i bildene; leseren blir overlatt til å tenke selv. Ingenting er som det kan virke...

 

For en fan av tegneserier i voksen alder, er denne boken helt perfekt. Liker du f. eks. Shaun Tans "Ankomsten", vil du garantert like denne. Enkelte hevder at Jaybird er en tegneserie der Kafka møter Disney. Brødrene bak tegneserien har også fått prisen for beste grafiske roman i Lucca, Italia. Det er en anerkjennende pris og er en italiensk Oscar innen tegneserie. Boken passer for både ungdom og voksne.

Playground av 50 Cent, Laura Moser

Tirsdag 19. september

Alle kaller Burton for Butterball (smørklump), inkludert ham selv. Han er en 13 år gammel svart tjukkas, og nå også venneløs. Det hjelper ikke at mora har tatt ham med og flytta fra faren inne i New York City og ut til en kjedelig forstad på Long Island. Mora jobber døgnet rundt for å ha nok penger til de to. Butterball savner byen og faren. Han får dagene til å gå med stadig nye filmprosjekt. Butterball sin store interesse er film og han filmer hele tiden med et lommekamera. Etter overfallet på kameraten, må Butterball gå i terapi. Det er hos psykologen at han gradvis åpner seg og forteller sin historie. Hvorfor slo han ned Maurice, den eneste han har klart å bli venner med på den nye skolen? Og er det mulig å forandre seg, starte på nytt og satse alt på lidenskapen sin?

 

Playground er en lettlest og spennende oppvekstroman fra en tøff amerikansk virkelighet vi kjenner igjen fra film og raptekster. Men det også lett å kjenne seg igjen i en tenåring som sliter med å ta riktige valg. Boka er skrevet av rappern 50 Cent og han har brukt elementer fra egen oppvekst. 50 Cent har selv vokst opp på gal side av loven, men klart å forandre seg ved hjelp av sin store interesse, rappen. Tøffe illustrasjoner, korte kapitler, friskt språk og spenning i om det går bra med Butterball, gjør boka veldig lettlest. Anbefales alle, men spesielt til tenåringer som sliter med å gjøre det rette for seg selv.

Hver dag av David Levithan

Onsdag 6. september

Neste dag er det en ny kropp og et nytt liv. Slik har det vært i nesten 6000 dager, og A har lært seg å leve med sine liv. Den dagen A våkner i Justins kropp, og blir kjent med hans kjæreste Rhiannon, forandrer alt seg. Fra nå av ønsker A å være i nærheten av Rhiannon - hver dag. De neste kroppene A våkner i oppsøker Rhiannon, og etterhvert våger A å forklare sin situasjon for henne. Hun har selvfølgelig vanskelig for å tro på dette, men merker at uansett hvilken person som A er i er det noe som binder de to sammen.

 

En vakker kjærlighetshistorie om forsakelse, savn og å verdsette de små ting i livet. NYDELIG :-)

Charliblogg av Eldrid Johansen

Onsdag 6. september

Charlotte må flytte sammen med mora si fra Oslo til en liten bygd. Hun har ikke lyst til å flytte fra vennene sine og miljøet i Oslo, men mora har fått ny jobb og Charlotte må bli med. Hun er negativt innstilt til alt ved den nye plassen, og allerede første dag på den nye skolen kommer hun skeivt ut. Hun blir frosset ut av de andre jentene og finner seg ikke til rette. Både i frustrasjon, men også få å ha noe å gjøre, begynner hun å blogge. Hun skriver om alt og alle i bygda, og samtidig skryter hun på seg et drømmeliv der hun er populær og omsvermet.

 

Etter hvert som hun blir mer og mer krass mot de andre i bygda får hun flere og flere lesere på bloggen sin, og etter hvert er det ganske ille det hun skriver om folkene i bydga. Hun avslører utroskap og rett og slett driter ut folk, både på grunn av klær, utseende og interesser. Selv om hun ikke skriver navn eller hvilken plass hun bor på er det raskt noen som kjenner seg igjen, og dermed er Charlotte avslørt!

 

Charlotte oppfører seg som en skikkelig drittsekk, men på en måte kan det forståes…. Hun mister kontroll over livet sitt og gjør alt hun kan for å forsøke å få litt kontroll tilbake. De andre jentene oppfører seg også dårlig, tar ikke i mot nykommeren på en skikkelig måte, men det kan vel neppe brukes som en grunn for Charlotte til å svare med samme mynt? En bok til diskusjon dette!

Samuel Sekel og flukten fra Paris av Tina Trovik

Onsdag 6. september

Nå, 14 år gammel, har han avverget et mulig terrorangrep og dermed klart opptaksprøven til en mystisk skole gjemt unna på Hardangervidda. Det er en skole for Tidsreisende! Det hemmelighetsfulle Byrået drevet at brødrene Julian og Millard Smith står bak skolen, som kun få mennesker i hele verden vet om. De reiser tilbake i tid for å samle opplysninger og viktige hendelser som blir lagret i biblioteket.

 

Samuel får vite at hans far var tilknyttet Byrået, og at han traff Samuels mor på en av sine reiser tilbake i tid. Men hvem var faren, hvem var moren og fra hvilken tid kom hun?

 

Spennende og fascinerende historie men uventede vendinger og snedige plot – en pageturner!

Fluesommer av Arne Svingen

Onsdag 6. september

Kasper er ikke en av de tøffeste gutta. Han er liten og spinkel, drømmer om å bli stavhopper og har en sinna far. Skolepsykologen vil gjerne at Kasper skal åpne seg, fortelle hva som feiler han og prøve å skaffe seg venner. Kasper tenker at da blir det litt for mye å holde orden på. Kasper er jo egentlig veldig glad i faren sin, og tar på seg skylda for farens «vondt i hodet» som fører til at han slår.

 

En dag flytter Beintein inn. Han er Kaspers søskenbarn, og har en mor som er syk av kreft. Bentein har alltid høyhalset genser på. Så kommer Silje, som også er venneløs og sett på som er særing. Hennes store hobby er å spionere på andre, og hun har sett Kasper bli slått av faren. Sammen med Beintein og Silje finner Kasper mot til å ta det store spranget og konfrontere moren med hva faren gjør mot han.

Hulder av Tonje Tornes

Onsdag 6. september

Eriks mor havner på psykiatrisk sykehus og han og faren flytter til den lille bygda Sirdal for å være nærmere moren. I Sirdal møter Erik en jente, en jente som skifter utseende etter hvem hun ser på og har hale! Og så dukker kvinnen som Eriks mor drepte opp igjen, og hun er på jakt etter Erik…

 

God fantasy som har hentet mye fra norsk overtro. Erik og hans to venner kommer ut for mye spennende, og det viser seg at Sirdal ikke er en helt vanlig norsk bygd!

Det er her jeg skal være av Hilde Hylleskaar

Onsdag 6. september

Martine var igjennom en veldig tragisk ulykke for en del år siden. Siden da har hun følt at verden er forandret, og at hun selv ikke lenger hører til i den. Hun har vært hos flere psykologer, men ingen har hjulpet henne. Alexander er traumepsykolog, og tar tak i ting på en ny måte, noe som får Marine til både å føle og tenke annerledes enn før.

 

En sterk og tankevekkende historie om en jente som er på vei mot et bedre liv.

Rød som blod av Salla Simukka

Onsdag 6. september

Lumikki er 17 år, har flyttet for seg selv og går på kunstlinja på videregående i Tammerfors. Hun er en einstøing som holder seg unna de andre elevene. En dag hun låser seg inne på skolens mørkerom ser hun at det henger pengesedler til tørk der. Pengesedler som tydeligvis har blitt vasket, men vaskinga har ikke klart å få vekk alle spor av blod fra sedlene!

Det tar ikke lang til før Lumikki, mot sin vilje, blir involvert i en skikkelig floke. Tre medelever har fått tak i plastposer med blodstenkede sedler, og de pengene skulle de virkelig ikke lagt sine hender på! En internasjonal narkotikaliga vil ha pengene tilbake, men var det tilfeldig at de havnet i hagen til Elisa?

 

Ingenting er så rødt som blod mot snø!

 

Kjempespennende krim dette, jeg fikk høy puls under lesinga. Gleder meg til å leser mer om den motvillige heltinnen Lumikki i de neste to bøkene.

Katsa av Kristin Cashore

Onsdag 6. september

Katsa har dødens nådegave, hun er en effektiv torpedo og leiemorder for kong Randa av Midtlun som sender henne ut på oppdrag for å lemleste, true eller drepe hans fiender. Katsa avskyr sn egen nådegave, men ser ikke selv at hun har mulighet til å nekte å utføre kongens oppdrag. Da hun møter Po, som har en nådegave som gjør han til en verdig motstander, får hun et nytt syn på sin egen stilling. Po viser seg å bli en venn, og sammen oppdager de en fryktelig hemmelighet som vil forandre hele deres verden.

 

Flotte personer og en spennende verden som jeg gleder meg til å lese mer om!

Flukten av Torborg Igland, Amund Hestsveen

Onsdag 6. september

De nordiske landene er blitt samlet til et rike, Skandia. Der holdes befolkningen i et jerngrep. Kunst, litteratur og musikk er forbudt, all sosial identitet er utradert. Alle er like, alle blir behandlet likt og alle følger Første frie leder. Katastrofer har forgiftet verden, regnet er giftig, og alle bor stengt inne bak høye gjerder. Bare noen få vokser opp i familier, de fleste er født og lever i dormer og har ingen kjennskap til hvem foreldrene er. Det er stor konkurranse blant ungdommene, de få som utmerker seg og blir plukket ut til offiserutdannelse er sikret et priviligert liv, resten blir sendt til en usikker skjebne i Nordområdene.

 

Jor er offiserdatter, en av de priviligerte som vokser opp utenfor dormen sammen med familien sin. Hun går i klasse med den regimentstro lojalisten Livni og opprøreren Kodak. Kodak kommer "utenfra" og han har lært at regnet ikke er giftig. Hva annet er det lederne lyver om? Rett før den fryktede Utvelgelsen oppdager de en grusom hemmelighet, og må handle raskt for å redde seg selv og sine venner.

 

En grusom framtid blir presentert her, og en utrolig spennende historie. Det er fasinerende å lese en dystopi fra norden, med kjente steder, hendelser og kultur. Historien kom på en måte nærmere enn andre dystopier som henter sin handling fra Amerika. Mye av forhistorien blir beskrevet, hvordan kunne en slik verden vokse fram? Det ga mer dybde til historien, og fikk meg til å tenke på hvordan nåtidens virkelighet vil fremstå om 60 år.

Dette er første boka i Betaserien.

Steinvokteren av Kazu Kibuishi

Onsdag 6. september

Emily, lillebroren Navin og deres mor flytter inn i oldefarens forlatte hus. De hører mystiske lyder fra kjelleren, og når de undersøker oppdager de en portal til en ny verden. En verden der mystiske skapninger, onde alver, snakkende halssmykker og levende hus er det normale.

 

Et blekksprutlignende vesen kidnapper mora deres, og de må prøve å redde henne. Med seg på laget får de flere roboter, og en tøykanin som er programert til å hjelpe Emily. Men hele tiden er det noen som vokter på dem, som følger med og som gjerne vil ha kloa i Emilys smykke.

 

Spennende historie og flotte tegninger - dette er virkelig en serie som fenger.

Mistborn av Brandon Sanderson

Torsdag 24. august

Har du lyst til å leve deg inn i en annen verden hvor det er lite dødtid og mye action, er “Mistborn : the finale empire” boka for deg. Mistborn er en fantasy-serie plassert trygt innenfor høyfantasien. Her har forfatter Brandon Sanderson dikta fram en godt og gjennomtenkt verden, uten tilknytning til vår, hvor en liten del av befolkningen lever som adelige, mens resten lever som slaver. Dette må det selvfølgelig gjøres noe med, og vi får være med en brokete gjeng med kriminelle og revolusjonerende som har som mål å styrte det totalitære regimet.

“Mistborn” er en bok hvor du sjeldent rekker å kjede deg når du leser, mens andre fantasybøker ofte bygger opp plottet gradvis før det helt til slutt endelig skjer noe, er denne boka forfriskende kjapp i vendingene. Her spoles det jevnt frem til action-scenene. Skal en hær flyttes trenger vi ikke å være med på hele felttoget, så lenge vi er der da slaget holdes. Det vil heldigvis ikke si at boka bærer preg av å likne på noe hastverksarbeid. Historia og karakterene henger imponerende godt sammen. Dette blir ekstra tydelig i de andre bøkene, hvor det viser seg at det aller meste som har foregått langt fra er så tilfeldig som man har trodd.

Ettersom dette er fantasy er det selvfølgelig også litt magi inn i bildet. I denne boka har noen få personer medfødte evner som gjør at de kan omdanne spesielle metaller til å gi de konkrete krefter. Noen gjør at du kan manipulere følelsene til andre, mens andre for eksempel gjør deg fysisk sterkere. Dette gjør at karakterene som har slike evner blir svært viktige både når det gjelder intriger og politisk spill, men kanskje først og fremst for deres evner som krigere. Systemet er møysommelig utarbeidet, og har en logisk oppbygning, slik at det framtrer realistisk selv i all sin usannsynlighet.

Dette er ikke akkurat en banebrytende original bok, men den er rett og slett god og underholdende. Du trenger heller ikke bekymre deg over at en må lese de andre bøkene i serien for å få en ordentlig avslutning, da denne har en avgrenset og tydelig slutt.

Boka finnes bare på engelsk.

Carry on av Rainbow Rowell

Tirsdag 22. august

Jeg er en stor fan av Fangirl. Så når jeg fant ut at Rowell hadde skrevet fortellingen som ligger til grunn for Caths skriverier i Fangirl, måtte jeg jo selvfølgelig lese denne også.

Carry on er historien om Simon Snow som går på en kostskole for ungdom med magi. Han deler rom med Baz, som er vampyr. Simon sitt liv handler om at han er den eneste som kan stå i mot den store "humdrum" som stjeler magi fra verden.

I begynnelsen av boken føles det litt som du leser en versjon av Harry Potter, siden tanken til Rowell fra Fangirl vel var at det skulle minne om dette fenomenet. Men etterhvert som boken utvikler seg, går det vekk fra dette og blir egentlig en veldig spennende fortelling.

Rowell skriver bra, og du kommer lett inn i historien. Det er ikke veldig vanskelig språk, så det er god trening i å lese engelsk litteratur.

Søppelplasten i havet av Kirsti Blom, Geir Wing Gabrielsen

Tirsdag 25. juli

Husker du hvalen som hadde strandet utenfor Sotra, som hadde 30 plastposer i magen? Det er en sak som har gjort mange både redde og skremt over hva som skjer i verden. Havet ligner nå dessverre bare mer og mer på en søppeldynge. Til og med havhester som har blitt skylt i land, inneholder plast, ifølge denne boken. Forskere bruker nemlig havhester som målestokk på hvor mye plast som flyter i havet. For en fugl skal det ikke mye plast til før det blir ubehagelig for den, faktisk bare 0,1 gram. Ellers er det mange dyr som lider av all denne plasten som finnes i havet.

 

Mer enn en million sjøfugler dør hvert år fordi de blir lurt til å spise plast, eller fordi de blir sittende fast i garnrester og fiskesnører. Hele 800 forskjellige dyreslag blir dessverre skadelidende på grunn av all plasten i havet. Ting som papir, appelsinskall og epleskrotter løser seg raskt opp havet dersom det blir kastet om bord. Men visste du at en bærepose trenger 10-20 år for å gå i oppløsning, en plastflaske 450 år og et fiskesnøre ca. 600 år før det brytes ned? Søppelproblemet går ut over alle landegrenser, og føres av gårde med havstrømmene og utover kloden vår. Fiskere over hele verden får plasten i garnene sine. Til og med nære Antarktis er det funnet plastbiter i mudderet. Forskere verden over tror nå at det blir mer plast enn fisk i havet i de nærmeste 30 åra. Flere andre harde fakta avsløres også i denne boken.

 

Forfatteren Kirsti Blom har med denne boken samarbeidet med Geir Wing Gabrielsen, som er forsker, biolog og seksjonsleder på miljøgifter ved Norsk Polarinstitutt i Tromsø. Han er også norsk representant i FN på området havforsøpling. Boken har masse bilder som viser oss hvordan det faktisk er i havet. Det er en skremmende faktabok, som får en til å tenke! Det er heldigvis mulig å gjøre noe selv for å hindre at det blir mer søppel, noe denne boken også forteller deg. Noen land har ordninger med pant av ødelagt fiskeutstyr eller forbud mot bruk av plastposer. I Norge har vi panteordning, kildesortering og innsamling av glass og metall. Det finnes også egne miljøstasjoner som tar imot brukt eller ødelagt materiale. Norge er på god vei, men vi kan også bli bedre! Det finnes håp, heldigvis, både ildsjeler og ingeniører forsøker å finne løsning på plastforurensingen i havet. Du kan f. eks. lese mer om søppelryddemaskinen i boken.

 

Boken kan fint brukes som temabok på skolen, gjerne fra 4.-5. klasse og oppover. Voksne kan også gjerne lese boken, fordi vi alle trenger å lære mer om plastforurensing og hva kan vi gjøre selv. Det er skremmende aktuelt.

Lying out loud av Kody Keplinger

Tirsdag 18. juli

Sonny har forelsket seg i Ryder over internett. Problemet er bare at hun har utgitt seg for å være bestevenninnen sin Amy ved en feiltagelse. Hvordan kan hun få Ryder til å falle for henne uten å avsløre at hun har lurt ham?

Tekst: Siri Johnsrød Traneid

Bilde: Scholastic, Flickr

"When we're texting or talking online, she's so ... She's great. She's funny and smart and it's so easy to talk to her. The virtual Amy is incredible. ... I just wish the Amy I saw in real life was more like that."

En liten hvit løgn

I Kody Keplingers Lying Out Loud møter vi Sonya Ardmore. Det skjer mye i livet hennes, og Sonny, som hun kalles blant venner, foretrekker å lyve fremfor å fortelle andre at hun har det vanskelig. Når leseren møter henne for første gang bor hun sammen med bestevenninnen Amy – uten at foreldrene hennes vet om det. Selv om hun forteller hvite løgner til alt fra lærerne til sjefen på jobb, så er Amy en hun stoler på og deler alt med. En ettermiddag blir Amy invitert på en date i en e-post fra den nye gutten på skolen, Ryder. Sonny ender opp med å svare ham, og hun blir sittende oppe til langt på natt mens hun snakker med ham over e-post. Det som begynte med en uskyldig spøk fra hennes side utvikler seg til en forelskelse, og siden Ryder har delt personlig informasjon med det han tror er Amy blir det fort vanskelig å fortelle at det er Sonny som har brukt datamaskinen hennes.

Catfish

Når man utgir seg for å være noen andre på sosiale medier kalles man for en catfish. Uttrykket kommer fra sportsfiske hvor man bruker catfish, eller maller som fisken heter på norsk, som lokkemat for å få større fisk til å bite på kroken. Dette ligner på det som skjer når noen lager en falsk profil eller benytter seg av andres identitet på internett for å få oppmerksomhet. De som er i kontakt med vedkommende tror de snakker med en bestemt person, men ender ofte opp med å bli lurt. Det finnes flere dokumentarer og et tv-program på MTV som er dedikert til emnet, hvor mennesker som mistenker at de snakker med noen som lurer dem får hjelp til å finne ut av om personen de snakker med eksisterer i virkeligheten. Felles for "luringene" man møter på tv er at de ofte vil fortelle sannheten om hvem de er i virkeligheten og hvordan de egentlig ser ut, men er for redde. Hvordan kan man bryte illusjonen og fortelle sannheten om hvem man virkelig er og hvordan man ser ut uten å miste tilliten til personen man har chatter med? Sonny er fast bestemt til å overbevise Ryder om at hun er jenta han egentlig vil ha, og legger en plan for å komme seg ut av knipa.

Hvis du har savnet karakterene fra Hamilton High kan det lønne seg å lese denne boken.

Forviklinger – både på nettet og i virkeligheten

Siden Amy, Ryder og Sonny går på samme skole treffer de hverandre ofte. Dette fører til mange pinlige situasjoner siden Ryder er forelsket i Amy og tror han snakker med henne på nettet etter skolen. Dessuten kan han ikke fordra Sonny, som han i all uvitenhet er den han faktisk chatter med. Jeg liker idéen om et moderne trekantdrama, men jeg synes forfatteren trekker situasjonen veldig langt før Ryder får vite hvem han har snakket med på nettet. Flere ganger undrer han seg over hvordan Amy virker som to forskjellige personer i virkeligheten og på nettet, og jeg synes det er veldig merkelig at Ryder fortsetter å prate med Amy (eller, Sonny) på nettet når Amy behandler han dårlig i virkeligheten.

Usympatisk hovedperson

Sonny er en hovedperson med flere negative sider. Hun respekterer ikke andre mennesker og deres tid, og kommer ofte for sent. I tillegg tar hun sjelden ansvar når hun kløner ting til, og er veldig selvsentrert. Forelskelsen hennes er et godt eksempel på dette. Hun tenker ikke på bestevenninnen Amys følelser i det hele tatt, og fortsetter å bruke identiteten hennes på internett. Men selv om Sonny er en usympatisk karakter, har hun også en sårhet som kommer mer og mer fram i løpet av boken. Fra første side forsto jeg som leser at det er en grunn til at hun lyver for menneskene rundt seg, og når hemmeligheten hennes ikke kan skjules lenger forstår man hvorfor det noen ganger kan være veldig vanskelig å være Sonny.

Hamilton High-universet

Kody Keplinger er mest kjent for ungdomsboken The Duff som også er blitt filmatisert. I Lying Out Loud møter man igjen noen av karakterene fra The Duff, og omgivelsene er de samme. Alle karakterene har for eksempel gått på samme videregående skole, Hamilton High, og noen av dem er venner eller i slekt. Amy viser seg å være søsteren til Wesley, en av hovedpersonene i The Duff. Så hvis du har savnet karakterene fra Hamilton High kan det lønne seg å lese denne boken.

Vi har tidligere skrevet om boken Run av samme forfatter på bloggen. Les innlegget her.

NB! Boken finnes så langt bare på engelsk.

 

Stille, stille, stille av Synne Sun Løes

Torsdag 22. juni

I august 2013 ble denne boken utgitt, og det var en av høstens vakreste ungdomsbøker.

Boka er stille, veldig stille. Man leser langsomt og forsiktig for at ikke hovedpersonene skal gå i stykker. For de er så skjøre. Og man er redd for at de skal bli borte mellom sidene.

Vi møter Tove og faren som lever et stille liv for seg selv. Begge to er skjønt enige om at de trenger ingen andre. Det vil si at ingen andre slipper inn. I stillheten ligger en usynlig angst. En sosial angst som skaper isolasjon og ensomhet. Tove trenger ingen andre enn faren, og faren trenger ingen andre enn Tove. De kunne ikke tenke seg å ha et annet liv.

Det nærmer seg 18års dagen til Tove, og det skal feires i stillhet. Selv en så viktig bursdag skal ikke markeres. Bursdager skaper uro. Faren spør om de skal feire med et restaurantbesøk, men Tove sier det er like uaktuelt som å reise til månen. Faren argumenterer med at det kunne være god sosial trening for dem begge. Men Tove nekter igjen, hun går tross alt på skolen hver dag og det er trening nok. Men det er noe mer faren til Tove vil si. Ord som ikke passer seg når man egentlig skal feire sin datter og være lykkelig for en liten stund:

«Han gnir håndflatene mot hverandre. Skuldrene rister lett. Leppene skjelver. Jeg går bort til han, setter meg ved siden av ham. Legger en hånd på ryggen hans.

«Pappa», sier jeg.

«Pappa».

«Jeg er syk», hvisker han.

«Syk?»

«Kreft. I bukspyttkjertelen».

Selv om han hvisker, smeller ordene i ørene mine. I hodet. Som kulene fra et gevær».

 

Alt blir forandret. Og i tillegg dukker plutselig Julian opp. Han er den nye gutten i klassen. Julian som faktisk hører Tove, uansett hvor stille hun forsøker å være… For hva tåler så lite at det går i stykker hvis du sier det? Stillheten…

Synne Sun Løes er både sykepleier og forfatter. For ungdomsromanen «Å spise blomster til frokost» (2002) vant hun Brageprisen. «Stille, stille, stille» er en av mine beste leseopplevelser i 2013.

Blodhest av Gerður Kristný Guðjónsdóttir

Fredag 9. juni

Blodhest av den islandske forfattaren Gerður Kristný, tek utgangspunkt i norrøn mytologi, ved å fortelje jotunkvinna Gerd historie, frå kvadet Skirnes ferd. I kvadet sender guden Frøy, mannen sin Skirne til jotunheimen for å skaffe seg møya Gerd, nærast uansett pris. Gerd ønskjer ikkje å møte Frøy, men blir med trugslar og bann tvinga inn i samkvem med Frøy. Kvadet har vært tolka på ulike måtar, det kan t.d. ha opphav i fruktbarhetsritual, og er av andre tolka som eit kjærleiksdikt. Kristný, skriv ut frå Gerd sitt perspektiv om det som skjer, og syner gjennom det brutaliteten ovanfor henne i kvadet.

Diktverket er eit døme både på korleis ein kan ta i bruk norrønlitteratur, og dikta vidare på noko nytt. Frægd av Lars Ove Seljestad er eit meir skjemtande døme frå dei siste åra, der fruktbondelivet i Hardanger blir satt inn i norrøn drakt, som t.d. hærferda for å få tak i naboens galte . Internasjonalt tek Neil Gaiman si nyaste bok, Norse Mythology, også utgangspunkt i den norrøne mytologien, som ei forteljing av mytane for eit engelsk publikum. Skildringa av Skirnes ferd er kanskje historia som kjem svakast ut i denne boka, der versjonen manglar brodden som Kristný syner. Olav H Hauge kjem inn i si dagbok inn problematikken rundt Skirnes ferd, der titelen på boka hans På ørnetuva, er henta frå Skirnes ferd. I trugslane som Skirne framseiar til Gerd, vil hun ende på ei ørnetuva.

Kristný språk ligg tett opp til norrøn dikting, med få ordknappe setningar på kvar side, i norrøn stil. Eit sakn i den nynorske omsetjande, er å hatt med den islandske originalteksten, som er med i den engelske oversetninga. Det blir ein mindre ting, med ei elles strålande diktverk. Blodhest er verdt å lese aleine, men også som ei innføring i den norrøne dikting, og som ei utviding av det mytologiske me omgir oss med, med nye stemmer.

Kamuflasje av Janne Aasebø Johnsen

Fredag 26. mai

Renates pappa reiser på oppdrag i en krigssone. Hjemme skal livet gå sin vante gang. Det er alt annet enn lett.

Tekst: Anniken Thorsen/ Omslag: Cappelen Damm

I Janne Aasebø Johnsens bok Kamuflasje møter vi Renate som snart er ferdig med 8. klasse. Sommerferien venter. Men denne sommeren blir ganske annerledes enn hun er vant til og hadde sett for seg. Det er pappa som pleier å ordne med ferien – legge planer, bestille billetter – sånne ting. Men i år er ikke pappa hjemme. Han er yrkessoldat, og nå har han påtatt seg et utenlandsoppdrag. Han skal til Afghanistan som soldat i FNs fredsbevarende styrker og han skal være borte i tre måneder.

Renate fortviler. Hun frykter at det skal skje noe med pappa – at han skal bli alvorlig skadet eller i verste fall drept. Det hjelper ikke at både pappa og mamma forsikrer henne om at det kommer til å gå bra. Hun er redd. Veldig redd.

Jeg våkner altfor tidlig av at en fugl har svelget en blokkfløyte rett utenfor vinduet mitt. Det kjennes ikke ut som jeg har sovet i det hele tatt. Det er helt lyst og ganske varmt i rommet. Jeg fisker frem mobilen og finner ut at jeg kan sove en time til. Jeg har vanligvis ikke noen problemer med å sovne igjen, men så husker jeg hvorfor jeg føler meg så mørbanka. Pappa reiser i dag.

Vanskelig sommer

Vi følger Renate gjennom denne sommeren, fra mai til september. Hun prøver å leve livet som vanlig, men det er ikke så lett. De verste scenarier utspiller seg som en film i hodet hennes nesten i ett sett. Og venninnen Zara gjør ikke akkurat saken enklere. Zara er vant til å få det som hun vil, og hun har ingen skrupler med å utnytte andre – inkludert sin nærmeste venninne. At Renate har det vanskelig, går ikke inn på Zara. Men når det begynner en ny og spennende gutt i klassen er tiden kanskje inne for å sette seg selv først?

Annerledes synsvinkel

Det er både skrevet bøker og laget filmer om folk som setter livet på spill for å hjelpe andre, slik faren til Renate gjør. Men hvor ofte har vi kunnet se saken gjennom de pårørendes øyne? Det får vi i denne historien. Hvordan føles det å sitte hjemme og høre på nyhetene at en bilbombe har gått av der du vet pappaen din er, uten å vite om han er rammet? Å vite at telefonen når som helst kan ringe, at noen hvert øyeblikk kan komme på døra med de verst tenkelige nyheter? Og hvordan er det å samtidig forsøke å leve livet ditt; være en god datter, en oppmerksom venn, gjøre det så godt du kan på skolen, bli forelska? Lar disse tingene seg kombinere?

Jeg synes boka viser godt hvordan Renate og moren hennes har det, slik at vi som ikke lever med redsel og bekymring hver dag til en viss grad kan forstå. Forholdet mellom Renate og faren hennes får også en fin plass i fortellingen. Men jeg festet meg kanskje aller mest ved den delen av historien som skildrer forholdet mellom Renate og Zara. Vi er mange som har møtt en Zara på vår vei. Det er godt å lese hvordan Renate midt i en vanskelig periode klarer å innse at Zara ikke er en god venn, og finner styrke til å sette seg opp mot henne.

Historien utspiller seg på to tidsplan. Kapitlene med kursiv som er spredd utover i boka, skildrer en dag i begynnelsen av september og tilfører ekstra spenning til historien. For noe alvorlig er skjedd i Afghanistan, og hvordan er det gått med faren til Renate?

Dersom du synes det er interessant å lese om det å reise ut på fredsbevarende oppdrag, kan jeg anbefale Helga Flatlands trilogi om norske ungdommer som drar til Afghanistan. Mer om det å leve under Taliban-regimet kan du lese i bøkene om Parvana av Deborah Ellis.

 

Gærne grønne øyne av Joyce Carol Oates

Torsdag 18. mai

Franky må lage seg et alter ego for å forstå hva som virkelig foregår i familien.

Tekst: Siri Johnsrød Traneid/Foto: Gyldendal

Gærne grønne øyne av Joyce Carol Oates er en spenningsbok som handler om femten år gamle Franky og hennes familie. Franky forteller om familiens problemer. Hun sliter med å velge hvilken side hun skal være på etter foreldrenes skilsmisse. Gjennom hele boken prøver hun å gjøre de rette valgene og forstå hva som skjer. Hvem av foreldrene forteller sannheten? Hvem skjuler den?

For meg startet det for litt over ett år siden, i juli. Et par uker etter fjortenårsdagen min. Det var da Den grønnøyde gærningen flyttet inn i hjertet mitt. Alle de greiene mellom foreldrene mine hadde ikke begynt ennå. Vel. Det hadde det sikkert, men jeg registrerte det ikke. Ville ikke.

En ny personlighet

Boken åpner ved at Franky forteller hvordan Den grønnøyde gærningen kom inn i livet hennes rett etter hun fylte fjorten år. Franky var på en universitetsfest med noen venninner, og møtte Cameron som prøvde å voldta henne. Franky kom seg unna i tide, og Cameron kalte henne i sinne for "Gærne grønne øyne." Etter denne episoden virker det som om en ny personlighet flytter inn i Franky, og hun begynner å legge merke til sider av foreldrenes ekteskap som hun tidligere ikke har tenkt over. For leseren blir det ganske tydelig at Den grønnøyde gærningen er blitt til i Frankys hode for å lede henne på rett vei. Når moren til Franky en dag forsvinner på mystisk vis, begynner en indre kamp mellom Franky og Den grønnøyde gærningen om grunnen til morens forsvinning. Kan det ha noe med alle skjerfene og de store genserene hun pleide å bruke hele tiden? Har faren hennes noe med dette å gjøre?

Upålitelig forteller

Boken er skrevet i dagbokform fra Frankys synsvinkel. Men kan Franky regnes som en pålitelig forteller? Som leser blir man dratt inn i historien om hvordan hun og hennes indre stemme, Den grønnøyde gærningen, avdekker sannheten om moren og farens forhold. Franky forteller sin historie, men til tider vil leseren høre hva Den grønnøyde gærningen – Frankys alter ego – har på hjertet.

Hentet fra virkeligheten

Historien har mange likhetstrekk med den kjente O.J. Simpson-saken fra 1994, hvor Simpsons ekskone og hennes venn ble funnet stukket til døde i hennes hjem. Saken fikk mye fokus i media, i og med at O.J. Simpson var en populær amerikansk kjendis. I ungdomsboken er Reid Pierson, faren til Franky, en berømt fotballspiller og sportsreporter, og i begge historiene nekter omgivelsene å tro at en kjent person kan ha begått lovbruddet. Da faren til Franky blir beskyldt for å være involvert i moren og hennes kjærestes forsvinning, bortforklarer media det hele. De mener moren til Franky og hennes elsker valgte å rømme sammen, og hevder Reid er uskyldig. Forfatteren, Joyce Carol Oates, har selv sagt at hun ble inspirert av historien før hun skrev Gærne grønne øyne. Boken er spennende, og gir flere detaljerte beskrivelser av hvordan det er å være ung i en familie med problemer. Den tar også opp hvordan det er å være et skilsmissebarn, forholdet mellom sannhet og løgn og hvordan skilsmissebarn har problemer med å velge hvilken side når foreldrene er i konflikt.

 

 

 

Sider